Het jaar 2020 heeft de manier waarop we tegen onze kantoren, onze steden en ons werk aankijken drastisch veranderd. 2020 heeft de fundamenten van het kantoorleven opgeschud en heeft ons opnieuw doen nadenken over waar we werken, hoe we werken en wat we in de toekomst willen. Als je op LinkedIn kijkt, zie veel peilingen voorbij komen met de vraag hoe we terug naar kantoor gaan als alles weer normaal wordt. De gemene deler is steeds weer dat mensen flexibiliteit boven alles stellen. Sterker nog, nu verwachten ze het ook.
Bedrijven waarbij dagelijks op kantoor werken de norm was, hebben gezien hoe werknemers hun productiviteit behielden (en soms zelfs verhoogden) ondanks het feit dat ze overal vandaan werkten. De belangrijkste eye-opener is dat er veel voordelen verbonden zijn aan het geven van flexibiliteit in hoe en waar werknemers willen werken: betere balans tussen werk en privé, minder stress, hogere productiviteit, gemakkelijker aantrekken van toptalent, minder reisbewegingen en CO2-uitstoot. En de lijst houdt hier niet op.

Betekent dit dan het einde van hoofdkantoren en ‘flagship’ locaties? Zeker niet. Het hebben van een centraal kantoor speelt nog steeds een belangrijke rol in het uitdragen van een bedrijfscultuur en een gevoel van verbondenheid. ‘Working from anywhere’ staat niet haaks op het hebben van een centraal kantoor waar mensen regelmatig kunnen samenkomen. Integendeel, het is een noodzakelijke aanvulling. Werknemers kiezen een werkplek en locatie die past bij hun agenda en het soort werk dat ze doen. Op sommige dagen heeft een werknemer behoefte aan een ARBO-werkplek dicht bij huis, terwijl hij de dag erna een inspirerende vergaderlocatie nodig heeft om de toekomstplannen van het bedrijf te bespreken.
‘Working from anywhere’ betekent dat je overal toegang hebt tot een werkplek ‘on-demand’. Dit kan binnen 15 minuten van je huis zijn, of bij het vakantiehuisje waar je een weekje weg bent met je gezin. Om het werken vanaf elke plek mogelijk te maken, moeten bedrijven hun werknemers ondersteunen bij het vinden en boeken van werkplekken en vergaderruimtes, waar ze ook zijn, via een netwerk van flexibele werkruimtes.
Bedrijven kunnen ook profiteren van de overgang naar een ‘working from anywhere’-cultuur. Het hebben van een netwerk aan locaties stelt organisaties in staat relevante keuzes te maken voor hun eigen huisvestingsstrategie. Het maakt langdurige huurcontracten overbodig en vermindert de vaste lasten.
Het afgelopen jaar heeft een verandering in onze werkcultuur teweeg gebracht. Over de hele wereld omarmen werknemers en werkgevers ‘working from anywhere’. Tegelijkertijd is er geen ‘one-size-fits-all’-formule die gemakkelijk kan worden toegepast. Organisaties moeten onderzoeken wat het beste past bij hun organisatie en vastgoedbehoefte. Eén ding is duidelijk: flexibiliteit is er en is niet meer weg te denken.