Vandaag de dag zijn organisaties bewust van de impact die hun activiteiten hebben op het milieu. We voelen allemaal de urgentie om te zorgen voor onze planeet en hier verantwoordelijk mee om te gaan. Organisaties willen hun steentje bijdragen en handelen steeds duurzamer. Veel publieke en private organisaties hebben tegenwoordig de ambitie in hun beleid opgenomen om op korte termijn CO2-neutraal te zijn. Een toekomst (maar ook al vandaag) met hybride werken biedt organisaties de kans om duurzamer te worden, door CO2-uitstoot te reduceren en levendige buurten en gemeenschappen te stimuleren. Laten we eens kijken hoe.
Verlaging van CO2-uitstoot
In onze laatste blogpost hebben we besproken hoe groot de impact van het dagelijkse woon-werkverkeer is op het milieu. CO2-uitstoot is een drijvende kracht achter klimaatverandering. Het omarmen van een hybride werkmodel kan organisaties helpen om hun CO2-voetprint te verlagen. Omdat het mogelijk is om ‘on-demand’ werkplekken en locaties te kiezen, hebben medewerkers de mogelijkheid om dichter bij huis te werken en de auto in te wisselen voor de fiets of de benenwagen. Dit heeft positieve gevolgen voor de CO2-uitstoot: een studie van afgelopen maart toont aan dat fietsers 84% minder CO2 uitstoten dan de rest van forensen.
En dit is niet de enige manier hoe ‘working from anywhere’ CO2-uitstoot kan reduceren. Door het optimaliseren van het gebruik van kantoorruimte, kunnen organisaties eigen kantoorruimte afschalen. Kantoren kunnen efficiënter gebruikt worden, waardoor de behoefte voor nieuwe kantoren afneemt. Dit heeft een positief effect op duurzaamheid. Daarnaast hebben kantoren een enorme CO2-voetprint. Verwarming, koeling en verlichting gebruiken enorme hoeveelheden energie. Onderzoek toont aan dat, in Nederland, de gemiddeld bezettingsgraad 44% is gedurende de week en slechts 68% op piekdagen. Door het gebruik van kantoorruimte te heroverwegen, kunnen vastgoedstrategieën worden ontwikkeld die het energieverbruik van gebouwen verminderen, waardoor organisaties hun doelstellingen halen om CO2-neutraal te worden.

Levendige buurten
In traditionele werkmodellen wonen medewerkers vaak in de buitenwijken en gaan ze ’s avonds laat weer naar huis. Tegen de tijd dat ze in hun buurt zijn, zijn de meeste winkels gesloten en hebben zij minder contact met de buurt waarin ze wonen. Een hybride werkmodel kan dit veranderen en heeft een positieve invloed op de levendigheid van steden en buurten. De mogelijkheid om ‘on demand’ een werkplek te kiezen, geeft medewerkers de mogelijkheid om locaties dicht bij huis te kiezen. Dit sluit aan bij concept van de 15-minuten stad: binnen een straal van 15 minuten rond hun woonplaats kunnen mensen in hun basisbehoeften voorzien. Door wonen en werken dichter bij elkaar te brengen, worden mensen aangemoedigd om meer tijd en geld in hun eigen omgeving te spenderen, waardoor buurtwinkels en lokale restaurants kunnen floreren.
Om de duurzaamheidsvoordelen te realiseren die ‘working from anywhere’ kan opleveren, moeten organisaties het model ontdekken dat het beste past bij hun organisatie en vastgoedstrategie.
Meer weten over hybride werkmodellen? Blijf op de hoogte op onze website.