Lees hier het originele artikel op Emerce (Nederlands).
Start-up localdesk lanceerde een platform om hybride werken meer te maken dan alleen de keuze tussen thuis en kantoor. Vijf vragen aan Stephan Meijers, founder en CEO van localdesk.
Stephan, wat doe je precies?
We helpen organisaties en werknemers bij het realiseren van het echte potentieel van hybride werken. Dit doen wij door hen on-demand toegang te geven tot een netwerk van werkplekken verspreid door het land. Wij noemen dit de ‘derde werkplek’. We zijn een platform dat organisaties verbindt met bestaande aanbieders van kantoorruimte voor individuele werkplekken, dagkantoren en vergaderruimtes. Medewerkers kunnen ons platform gebruiken om werkplekken te boeken voor een paar uur of een dag. Het platform zorgt ervoor dat dit gebeurt binnen de kaders en budgetten die door hun organisatie zijn bepaald. Dit alles is toegankelijk op basis van pay-per-use. Hierdoor kunnen organisaties hun medewerkers de mogelijkheid bieden om op elk gewenst moment een ‘derde werkplek’ te boeken. Bij localdesk beschouwen we deze flexibiliteit als een essentieel onderdeel van het hybride werken.
Waar zie je de belangrijkste toepassing van jullie platform?
Hybride werken wordt vaak gezien als een combinatie van werken op kantoor en thuis, of van digitaal en face-to-face. Wij vinden dat deze focus de kern mist van wat hybride werken écht biedt: flexibiliteit. Flexibiliteit heeft alles te maken met de vrijheid die je als medewerker hebt om te bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Die vrijheid afbakenen tot simpelweg een keuze tussen werken op kantoor of thuis, is beperkend. Uit ons marktonderzoek blijkt dat bedrijven hierdoor niet écht kunnen profiteren van de voordelen van hybride werken. Door medewerkers een echte keuze te geven waar ze werken, kunnen ze hun tijd efficiënt en productief gebruiken, terwijl ze gemotiveerd blijven. Ons platform biedt deze flexibiliteit.
“Bij localdesk beschouwen we flexibiliteit als een essentieel onderdeel van het hybride werken.“
Wat is de impact van jullie startup?
We bevorderen duurzaamheid, zowel op het gebied van milieu (CO2-reductie) als sociaal (bv. werk/privé-balans en levendige buurten). Dit doen wij door de autonomie van mensen te vergroten en hun behoefte om te reizen te verminderen. Als we een toekomst willen met minder woon-werkverkeer (inclusief de files) en waarin de ’15-minuten stad’ werkelijkheid wordt, moeten we onze manier van werken radicaal veranderen. Ons platform maakt deze transitie mogelijk door de keuze bij medewerkers te leggen. localdesk geeft hen de middelen om duurzame beslissingen te nemen. Zou het niet geweldig zijn als je toegang hebt tot een netwerk van professionele, inspirerende of creatieve werkomgevingen, allemaal op fietsafstand van je eigen huis?
Bovendien stelt ons platform organisaties in staat om hun eigen vastgoedgebruik te reduceren. Zelfs vóórdat de coronapandemie de manier waarop kantoren worden gebruikt, radicaal veranderde, werden verhuurde kantoren voor slechts 44% gebruikt. Meestal ging dit gepaard met grote pieken op dinsdag en donderdag. Nu werken op afstand steeds meer de norm wordt, neemt het gemiddelde gebruik verder af, terwijl de behoefte aan piekcapaciteit op specifieke dagen niet wordt verminderd. Met een flexibele schil aan werkplekken, kunnen organisaties hun eigen vastgoed inrichten op basis van minimale capaciteit, in plaats van maximale capaciteit.
“Als we een toekomst willen met minder woon-werkverkeer (inclusief de files) en waarin de ’15-minuten stad’ werkelijkheid wordt, moeten we onze manier van werken radicaal veranderen.“
Waar sta je nu?
Dit najaar hebben we ons platform gelanceerd. We verbinden hiermee nu meer dan 1500 werkplekken verspreid over 36 locaties met onze klanten. We breiden onze service nu ook uit naar individuele medewerkers. We zien namelijk dat bedrijven, in plaats van meteen toegang tot derde werkplekken voor alle medewerkers te regelen, deze beslissing aan de medewerkers zelf over laten. Dit is een lagere drempel voor organisaties om te leren over de voordelen van ‘working from anywhere’ voor hun organisatie.
Wie heeft er geïnvesteerd in jullie startup en wat voor investeerders zoeken jullie?
We zijn een ‘gebootstrapped’ bedrijf. Echter, we voorzien dat localdesk geld nodig heeft om de komende jaren snel te groeien. We zijn daarom op zoek naar investeerders met ervaring in snel groeiende platforms. Zodat we onze visie op hybride werken met onze klanten kunnen waarmaken.
In samenwerking met Fundsup belicht Emerce iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over localdesk voor investeerders.
Hoofdfoto: het localdesk team (vanaf links): Stephan Meijers (Founder & CEO), Julieta Matos Castaño (Content Strategist), Elif Orhan (Marketeer) en Reinier Reijnhoudt (Founder & CGO). Foto door Maisy Baas.