We hebben het vaak over de toekomst van werk. Feitelijk zijn we al bezig om het heden van werk vorm te geven en we noemen dat hybride werken. Hybride werken, ook bekend als ‘working from anywhere’, is een combinatie van thuiswerken, werken op het hoofdkantoor en werken op een verscheidenheid aan werkplekken elders. De filosofie achter ‘working from anywhere’ is dat werknemers zelf beslissen waar ze werken, afhankelijk van de activiteiten die ze moeten uitvoeren. De trend is inspirerend, maar een belangrijkste vraag is: wat zijn de voordelen van het invoeren van een hybride werkmodel voor een organisatie? In deze blogpost beschrijven we drie van de belangrijkste voordelen.
1. Verbeterde ‘employee experience’
Het verlangen van werknemers naar meer controle, flexibiliteit en vrijheid vormt de kern van een hybride werkmodel. Dit levert een enorme waarde op voor de balans tussen werk en privé en het welzijn van medewerkers. De mogelijkheid hebben om een werkplek te kiezen geeft werknemers de mogelijkheid om naast hun sportschool te werken of een vergadering met een klant te regelen op een locatie die voor alle genodigden goed uitkomt. Dit was vóór 2020 een droom voor velen en het begint nu werkelijkheid te worden.
‘Working from anywhere’ heeft veel voordelen, waaronder de vermindering van tijd die wordt besteed aan één van de meest tijdrovende activiteiten die niemand leuk vindt: files. Nederland is berucht om zijn files tijdens de spits. In Amsterdam, in 2019, zou het verlaten van het kantoor tijdens de spits een medewerker 17 minuten extra kosten voor een reis van 30 minuten (gelijk aan de mogelijkheid om 99 afleveringen van ‘Game of Thrones’ te kijken gedurende het hele jaar!). Door ‘working from anywhere’ toe te passen, kunnen werknemers zelf beslissen hoe ze hun kostbare tijd besteden.
2. Verlaging van de CO2-uitstoot
In een studie die de BBC in 2020 publiceerde, werd het verrassende feit naar voren gebracht dat de uitlaatgassen die door forenzen wordt uitgestoten, goed is voor ongeveer 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Overgaan op ‘working from anywhere’ zal een positief effect hebben op onze planeet. Toegang hebben tot een verscheidenheid aan werkplekken vermindert de noodzaak om lange afstanden te reizen, waardoor het reizen met de auto mogelijk vervangen kan worden door andere vervoerswijzen zoals lopen, fietsen en elektrische scooters.
Daarnaast draagt een hybride werkmodel bij aan de ‘15-minuten-stad‘, die ervoor pleit mensen de mogelijkheid te geven binnen 15 minuten of minder, met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer in hun behoeften te voorzien. De 15 minuten-stad vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar brengt mensen ook weer in contact met hun buurt, wat bijdraagt aan de levendigheid van gebieden.
3. Verlaging van kosten
Tot slot betekent de invoering van een hybride werkmodel dat individueel en gezamenlijk werk plaatsvindt op het hoofdkantoor, thuis en op locaties elders. Dit vereist een verandering die van ‘betalen voor beschikbaarheid’ naar ‘betalen voor gebruik’ gaat. Door een flexibel netwerk van op dagbasis te huren werkplekken beschikbaar te maken, kunnen organisaties hun vaste lasten voor het kantoor verminderen.
Volgens eerder onderzoek is de gemiddelde bezettingsgraad van vast kantoren 44%. Door een ‘working from anywhere’-model te hanteren dat 50% flexibiliteit biedt, zou een organisatie met 1000 werknemers 47% besparen op de kosten van het kantoor. Als je wilt weten hoeveel jouw organisatie kan besparen, kijk dan eens naar de besparingstool van localdesk.
‘Working from anywhere’ is een revolutie in ons leven en in onze steden. Ben je benieuwd welke impact het zal hebben op jouw organisatie, jezelf en je collega’s? Blijf dan op de hoogte via onze LinkedIn pagina!